Σίγουρα οι οθόνες δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Όμως κάποιες φορές μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Όταν αυτό που θα δουν τα παιδιά, παρέα μαζί μας, μπορεί να τους δώσει πολύ πιο εύκολα πληροφορίες και γνώσεις και να τα διασκεδάσει κάποιες φορές. “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος” Δημιουργός της ήταν ο Άλμπερτ...
Σίγουρα οι οθόνες δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.
Όμως κάποιες φορές μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις.
Όταν αυτό που θα δουν τα παιδιά, παρέα μαζί μας, μπορεί να τους δώσει πολύ πιο εύκολα πληροφορίες και γνώσεις και να τα διασκεδάσει κάποιες φορές.
“Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος”
Δημιουργός της ήταν ο Άλμπερτ Μπαρίγιε, ένας γάλλος καρτουνίστας και ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Procidis, η οποία τις περασμένες δεκαετίες παρήγαγε πετυχημένες σειρές κινουμένων σχεδίων στη Γαλλία. Ο Μπαρίγιε αγαπούσε πολύ τα παιδιά και ασχολούνταν με την συγγραφή βιβλίων και σεναρίων. Τη δεκαετία του ’60 αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του εταιρεία ώστε να ασχοληθεί με την παραγωγή σειρών. Όπως είχε πει: «Είχα σκανδαλιστεί από τις σειρές που πρόσφεραν στα παιδιά, καθώς τους αποσπούσαν την προσοχή» και αποφάσισε να δημιουργήσει κινούμενα σχέδια που θα απασχολούσαν με σύνεση τον χρόνο των μικρών τηλεθεατών και θα τους προσέφεραν χρήσιμες γνώσεις.
Ο Μπαρίγιε είχε προσλάβει ιστορικούς, ανθρωπολόγους και ειδικούς παιδαγωγούς που επιμελούνταν τα κείμενα και τις εικόνες.
Είχε πει:
«Κάνε τα παιδιά σου να θέλουν να ξέρουν και να διεγείρουν την περιέργεια τους. Να τα αντιμετωπίζεις σαν ανθρώπους με δικό τους δικαίωμα, οι οποίοι κατανοούν πολύ περισσότερα απ’ όσα οι ενήλικες πιστεύουν. Όλοι θα είναι ισχυρότεροι και τα παιδιά θα είναι ευγνώμονες σε εσάς». Άλμπερτ Μπαρίγιε.
Ο ίδιος δημιούργησε και τις άλλες δύο σειρές που ακολουθούν.
“Μιά φορά κι έναν καιρό ήταν η ζωή”
Σειρά που περιγράφει το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. Κάθε επεισόδιο της περιγράφει και έναν διαφορετικό όργανο ή σύστημα μέσα στο ανθρώπινο σώμα (όπως το μυαλό, την καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα κ.ά.) και πως επηρεάζεται από τους εξωγενείς παράγοντες.
Προτείνουμε να την παρακολουθήσετε μιας και είναι η ιδανική για να κατανοήσει κανείς την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού με τον απλούστερο τρόπο, και να αγαπήσει το σώμα του!
“Μια φορά και έναν καιρό ήταν η επιστήμη”
“Ροζ Πάνθηρας”
Ο Ροζ Πάνθηρας, είναι φανταστικός χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από την πένα του Αμερικανού σκιτσογράφου και παραγωγού Friz Freleng.
Πρόκειται για σκίτσο που μοιάζει με λεπτοκαμωμένο παιχνιδιάρη πάνθηρα ο οποίος έχει ροζ δέρμα, άσπρα μαλλιά, κόκκινη μύτη και μακρυά λεπτή ουρά. Το πρόσωπό του είναι ευγενικό και η συμπεριφορά του θυμίζει Βρετανό τζέντλεμαν. Κινείται χαρούμενα, μιλά σπάνια, επικοινωνεί με χειρονομίες και γενικότερα προκαλεί αναστάτωση σε όποιο χώρο βρίσκεται.
Χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο είναι το μουσικό θέμα που συντροφεύει τον Ροζ Πάνθηρα στις ταινίες του. Πρόκειται για ένα ελαφρό τζαζ μουσικό θέμα του πασίγνωστου Αμερικανού συνθέτη Χένρυ Μαντσίνι.